Rabu, 14 November 2012

Senarai Peribahasa Untuk Sekolah Rendah




21 ulasan:

  1. Info yang berguna, kekadang orang sekarang tak berapa nak paham peribahasa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang ini ramai yang dah terlupa tetang peribahasa Melayu.

      Padam
    2. Cikgu apa peribahasa ada maksud lotus dan menyiram

      Padam
    3. Cikgu apa peribahasa ada maksud lotus dan menyiram

      Padam
  2. bagus ni cikgu ena, boleh refer sini kalau perlu ....

    BalasPadam
  3. sbb tu 3 tahun yang lalu seri susah2 ambil dari internet dan post balik kat blog seri...sekarang site tu dah tak wujud lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Seri Bahasa, Lain kali bolehlah saya cari-cari idea di blog Seri.

      Padam
  4. Yang merah itu saga
    Yang lorek itu kendi
    Yang indah itu bahasa
    Yang elok itu budi

    Budi bahasa memang tak boleh dijual beli. Malangnya banyak peribahasa yang telah dilupakan. Pelajar hanya menghafal untuk lulus periksa bukan untuk disisipkan dalam kehidupan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Lina. Yang penting penghayatannya. Terima kasih.

      Padam
  5. salam kenal follow sini..mmg bagus ni utk ajar anak2 sya

    BalasPadam
  6. bagus ni, boleh tambah ilmu..

    BalasPadam
  7. ekhem, ni bukannya 'peribahasa', ini ' simpulan bahasa' ooiii...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Simpulan bahasa merupakan bentuk peribahasa yang paling mudah

      Padam
  8. slm.... cg , tkasih byk2

    BalasPadam
  9. Ini dari LinkedIn, betul?

    http://www.slideshare.net/mohamednaim/peribahasa-untuk-sekolah-rendah-1?ref=http://cikguenasaujana.blogspot.my/2012/11/senarai-peribahasa-untuk-sekolah-rendah.html

    BalasPadam
  10. Rajin cikgu buat benda ni. Bagus untuk kanak kanak.

    BalasPadam

Kartun Malaysia

Loading...